Što je X duatlon?


3
X duatlon ili izvornog naziva “Zimska kros duatlon liga”  originalno je nazvana i zamišljena 2010. godine od osnivača Marcela i Gordana Zelenike te Dragana Jankovića. Sam naziv nam govori da se odvija po zimi i u dvije discipline (bicikl i trčanje).  Bicikl bi po pravilu trebao biti mtb jer se natjecanje odvija raznim vrstama podloge no kasnije su dopuštene i ciklokros i gravel varijante radi veće zabave natjecatelja i lakoće nastupanja što većem broju sportaša. 

Nakon 2 godine pojavila se veći broj natjecatelja i  radi se redizajn lige te liga mijenja naziv u X duatlon ligu. Razlog promjene imena veže sa činjenicom da se natjecanje na engleskom često naziva “Cross duathlon” dok negdje vole reći i XC duatlon. No, XC je oznaka iz biciklizma te daje jasne naznake da je biciklistička staza tehnički zahtjevnija što na Jarunu gdje se liga održava nije slučaj te shodno tome skraćuje se XC  na slovo “X”  –  kao naznaka blažoj verziji mtb staze… Bitno je naglasiti da slovo “X” podrazumjeva mix terena po kojem se liga odvija, uglavnom različite vrste podloge s malo asvalta. 

Iako bi vjerojatnije bilo ispravnije bilo Zimska X duatlon liga, no da ne duljimo s imenima (plus se jasnije i brže izgovara) ostali smo samo na X duatlonu. 

 Ako netko slučano ne zna zašto naziv  „duatlon“? Duatlon označava disciplinu trčanja i biciklizma gdje natjecatelj odrađuje jednu pa drugu disciplinu bez da se štoperica zaustavlja…

X duatlon je disciplina kojom se bave zaljubljenici u outdoor aktivnosti i to na način da se kreću po šumskim putevima trčeći i na biciklu te se ne boje vremenskih uvjeta. XD kako ga skraćeno zovemo spada u širu triatlonsku obitelj, ogranak je koji upotpunjuje sezonu i avanturu triatloncima (zimi) kada je prehladno i preblatnjavo za standardne cestovne bicikle koje se  najčešće koriste u triatlonu. No nisu samo triatlonci zagrizli za ovaj žanr zabave već su tu i razni drugi multisportaši u potrazi za zabavom kada im je natjecateljska sezone „off“.

2

Vidljiv je prvi spoj s “weekend warriorsima” i rekreativcima zaljubljenim u prirodu i kretanje koji se žele rekreirati i tu dolazimo na naslov „budi jednostavan“ jer za baviti se X duatlonom dovoljno je imati kakav takav mtb bicikl i trkače tenesice, a cijeli grad postaje mjesto za treniranje (igru) i to uglavnom kada vam se hoće, s kim vam se hoće i koliko vam se hoće! Naspram mnogih drugih sportova, parkovi, livade, nasip, brda i ina mjesta su nam lako dostupna i bez nekog pretjeranog nagovaranja frendova možete jednostavno i brzinski napraviti trening.

1

Razvoj u 2013…

2013. su stvoreni preduvjeti za održavanje prvog prvenstva Hrvatske u X duatlonu, nakon zimske X duatlon lige na kojoj je kroz 10 kola nastupilo 200-njak natjecatelja, natjecatelji i natjecateljice su tražili „The Grand Finale“ i 23.03.2013. je isti i održan! 121 natjecatelja/natjecateljice  se našlo na startu prvog prvenstva Hrvatske.

Nadalje su neki gradovi poput Varaždina održali lijepu regionalnu X duatlon utrku, Jastrebarsko već dulje vrijeme organizira prvenstvo grada u X duatlonu, Samobor se priključuje, a nedavno je i održana na samom vrhu zanimljiva sportka manifestacija „Green Devil“ s X duatlonom kao glavnom utrkom te nam to sve nagovješćuje da će budućnost biti neizvjesna i upotpunjena. Klubova, rekreacija, utrka ima, učlanite se u neke od triatlonksih, atletskih, biciklističkih klubova, programi su im zanimljivi i različiti, razbacani po cijelom gradu Zagrebu i uživajte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *