Što je X duatlon?


3

X duatlon ili izvornog naziva “Zimska kros duatlon liga” originalno je zamišljena 2010. godine od sportaša iz Triatlon kluba Zagreb (Marcela Zelenika, Gordan Zelenike te Dragana Jankovića) Sam naziv nam govori da se odvija po zimi i u dvije discipline (bicikl i trčanje).  Bicikl bi po pravilu trebao biti MTB jer se natjecanje odvija raznim vrstama podloge no kasnije su dopuštene i ciklokros i gravel varijante radi veće zabave natjecatelja i lakoće nastupanja što većem broju sportaša. 

Nakon 2 godine pojavio se veći broj natjecatelja i nešto mlađa ekipa radi redizajn lige te mijenja naziv u X duatlon ligu. Razlog promjene imena veže se sa činjenicom da se disciplina na engleskom često naziva “Cross duathlon” dok negdje vole reći i XC duatlon. No, XC je oznaka iz biciklizma te daje jasne naznake da je biciklistička staza tehnički zahtjevna što na Jarunu gdje se liga održava nije slučaj.  Shodno tome skraćujemo naziv XC  na slovo “X”  –  kao naznaka blažoj verziji mtb staze… Bitno je naglasiti da slovo “X” podrazumjeva mix terena po kojem se liga odvija, uglavnom različite vrste podloge s malo asvalta.  

Iako bi vjerojatno bilo ispravnije reći Zimska X duatlon liga, radi jasnijeg se i bržeg izgovora ostalo je X duatlon. 

A naziv „duatlon“ ? Duatlon označava disciplinu trčanja i biciklizma gdje natjecatelji odrađuju jednu pa drugu disciplinu bez da se štoperica zaustavlja… 

A sada opširnije

X duatlon je disciplina kojom se bave zaljubljenici u outdoor aktivnosti. XD kako ga skraćeno zovemo spada u širu triatlonsku obitelj, ogranak je koji upotpunjuje sezonu i avanturu triatloncima ( uglavnom zimi) kada je prehladno i preblatnjavo za standardne cestovne bicikle koji se najčešće koriste u triatlonu. No da nisu samo triatlonci zagrizli za ovaj žanr zabave već su tu i razni drugi multisportaši u potrazi za zabavom kada im je natjecateljska sezone „off“.

2

Nadalje vidljiv je i prvi spoj s “weekend warriorsima” i rekreativcima zaljubljenim u prirodu i kretanje koji se žele rekreirati.  Za baviti se X duatlonom dovoljno je imati kakav takav mtb bicikl i trkače tenesice, a cijeli grad postaje mjesto za treniranje (igru) i to uglavnom kada vam se hoće, s kim vam se hoće i koliko vam se hoće! Naspram mnogih drugih sportova, parkovi, livade, nasip, brda i ina mjesta su nam lako dostupna i bez nekog pretjeranog nagovaranja frendova možete jednostavno i brzinski napraviti trening.

1

Razvoj u 2013…

2013. su stvoreni preduvjeti za održavanje prvog prvenstva Hrvatske u X duatlonu, nakon zimske X duatlon lige na kojoj je kroz 10 kola nastupilo 200-njak natjecatelja, natjecatelji i natjecateljice su tražili „The Grand Finale“ i 23.03.2013. je isti i održan! 121 natjecatelja/natjecateljice  se našlo na startu prvog prvenstva Hrvatske.

Nadalje su neki gradovi poput Varaždina održali lijepu regionalnu X duatlon utrku, Jastrebarsko već dulje vrijeme organizira prvenstvo grada u X duatlonu, Samobor se priključuje, a nedavno je i održana na samom vrhu zanimljiva sportka manifestacija „Green Devil“ s X duatlonom kao glavnom utrkom te nam to sve nagovješćuje da će budućnost biti upotpunjena. Klubova, rekreacije, utrka ima, učlanite se u neke od triatlonksih, atletskih, biciklističkih klubova – programi su im zanimljivi i različiti i samo gas!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *