Što je X duatlon?


3
Zašto „X“ – jer je kraće od „cross“, zašto „cross“ – jer se odvija po svim vrstama puteva. Zašto „duatlon“? Duatlon označava simbiozu trčanja i biciklizma gdje natjecatelj odrađuje jednu pa drugu disciplinu bez da se štoperica zaustavlja. A vrsta bicikla? S obzirom na teren preporuča se MTB bicikl.

X duatlon je disciplina kojom se bave zaljubljenici u outdoor aktivnosti i to na način da se kreću po šumskim putevima kako trčeći tako i na biciklu te se ne boje vremenskih uvjeta kako na nebu, a tako ni na zemlji. XD kako ga skraćeno zovemo spada u širu triatlonsku obitelj, ogranak je koji upotpunjuje sezonu i avanturu triatloncima (uglavnom zimi) kada je prehladno i preblatnjavo za standardne cestovne bicikle koje oni najčešće koristi. No nisu samo triatlonci zagrizli za ovaj žanr zabave već je tu i horda raznih multisportaša u potrazi za zabavom kada im je natjecateljska sezone „off“.

2

Nadalje je vidljiv prvi spoj s vikend “warrior” rekreativcima zaljubljenim u prirodu i kretanje koji se žele rekreirati i tu dolazimo na naslov „budi jednostavan“ jer za baviti se X duatlonom dovoljno je imati kakav takav mtb bicikl i trkače tenesice, a cijeli grad postaje mjesto za treniranje (igru) i to uglavnom kada vam se hoće, s kim vam se hoće i koliko vam se hoće! Naspram mnogih drugih sportova, parkovi, livade, nasip, brda i ina mjesta su nam lako dostupna i bez nekog pretjeranog nagovaranja frendova možete jednostavno i brzinski napraviti trening.

1

Razvoj u 2013…

2013. su stvoreni preduvjeti za održavanje prvog prvenstva Hrvatske u X duatlonu, nakon zimske X duatlon lige na kojoj je kroz 10 kola prodefiliralo 200-njak duša, natjecatelji i natjecateljice su tražili „The Grand Finale“ i 23.03.2013. je isti i održan! Pobjede za Mirjanu Kolac i Andreja Višticu te Peruško Chiaru i Grgorinić Luka kod kadeta između 121 natjecatelja/natjecateljice koliko se našlo na startu prvog prvenstva Hrvatske. Nadalje su neki gradovi poput Varaždina održali lijepu regionalnu X duatlon utrku, Jastrebarsko već dulje vrijeme organizira prvenstvo grada u X duatlonu, Samobor se priključuje, a nedavno je i održana na samom vrhu zanimljiva sportka manifestacija „Green Devil“ s X duatlonom kao glavnom utrkom te nam to sve nagovješćuje da će budućnost biti neizvjesna i upotpunjena. Klubova, rekreacija, utrka ima, učlanite se u neke od triatlonksih, atletskih, biciklističkih klubova, programi su im zanimljivi i različiti, razbacani po cijelom gradu Zagrebu pa uživajte.

U listopadu 2015. prvi puta se spominje održavanje Europskog prvenstva u “Cross duathlonu”. Sretni grad je Bilbao, Španjolska, a mi ćemo se organizirati i vidjeti start iz prvoga lica 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *